Voor de achtste keer!

gooi-eneemlander

Gooi en eemlander

Een jaar terug was na keihard werken de eerste opening van de reizende tentoonstelling “Waarom schrijf je me niet” – Post uit de Vergetelheid een feit.

18 oktober is alweer de 8e opening in het Memory Museum te Nijverdal. Te bezichtigen tot 30 december 2016.

Daarna reist hij nog naar:
9 januari tot 6 februari 2017 – Mollerlyceum, Bergen op Zoom
6 maart tot 7 mei 2017 – CODA,  Apeldoorn

Waarom schrijf je me niet – Post uit de vergetelheid vertelt met authentieke brieven en briefkaarten uit getto’s en nazi-kampen het verhaal van vervolging en vernietiging in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De poststukken zijn de sporen die mensen op hun reis hebben nagelaten. Sommigen overleefden, velen niet.

We volgen de reis van drie hoofdpersonen – een pubermeisje, een verzetsman, een jonge man – en hun familie vanuit hun woonplaats in Nederland langs kampen en getto’s. Hun geschiedenis wordt in korte films verteld door drie vertellers: Karsu over het Joodse meisje Wanda Verduin, Ad van Liempt over de verzetsman Nico Peeters en Natascha van Weezel over de Joodse man Jules Schelvis. De films kunnen via deze website worden bekeken. Ook zijn verscheidene fragmenten uit de interviews te zien, die ingaan op specifieke thema’s of details.

Via andere poststukken en persoonlijke geschiedenissen komen we in het concentratie-en vernietigingskamp Mauthausen in Oostenrijk, in kampen in Tsjechië, in kampen in Belgiê en Frankrijk et cetera. Zo wordt zichtbaar welk enorm netwerk van getto’s en kampen van allerlei aard (doorgangskampen, concentratiekampen, Nacht und Nebel-kampen, werkkampen, vernietigingskampen) Europa omspande.

In de tentoonstelling staat per getto of kamp één poststuk centraal, waaruit een of meer citaten worden gelicht. Daarin worden een of enkele specifieke kenmerken van de betreffende plek duidelijk gemaakt. QR-codes leiden bij elk item naar deze website waar veel meer te ontdekken valt.

De tentoonstelling gaat in op de vraag welke betekenis dit verhaal over communicatie, censuur, misleiding en privacy(verlies) heeft voor nu.

Aan het eind reflecteren vertellers in een filmpje op de betekenis van communicatie en vrijheid en het gevaar van censuur. In een enquête stellen zij vragen aan de bezoekers.

Plaatsen waar de tentoonstelling te zien is geweest:
Bibliotheek, Sittard
Bibliotheek, Amersfoort
Nova College, Amstelveen
Bibliotheek, Nijmegen
Grote Kerk, Loenen aan de Vecht
Nationaal Kamp Vught, Vught
Het Baarnsch Lyceum, Baarn

Aan media aandacht heeft de tentoonstelling geen gebrek gehad:
www.pudv.nl